grafik tasarım nedir

Grafik Tasarım Nedir? (Kapsamlı Başlangıç Rehberi)

Grafik tasarım, salt estetik ve işlevselliğin bileşimi ile oluşan bir sürecin ötesine geçerek görsel iletişim tasarımı olgusu ile sınırları genişlemektedir.

Biliyoruz ki grafik tasarım ile ilgili internette birçok kaynak var ve birçoğumuzun bu konu ile ilgili az çok bilgisi var. Fakat hem bu alana adım atarak kariyer yapmak isteyen genç arkadaşlar için hem de bilgilerini tazelemek isteyenler için kılavuz niteliğindeki bu yazımızın faydalı olacağına inanıyoruz 😉

Pullman (2005), “Yaşamın kendisi gibi bir şey” olarak göndermede bulunduğu grafik tasarımın uygulama biçimleri önemli ölçüde değişse de temel niteliklerinin aynı kaldığı sonucuna ulaşır. Diğer bir deyişle görsel iletişim tasarımı kavramı ile karşılaştığımız dijital çağ, etkileşimli yazılımlar ile tasarlamayı gerektirse de, grafik tasarım eski çağlardaki prensipler etrafında dönmektedir. Dolayısıyla derin kökleri nedeniyle grafik tasarımın “göründüğünden daha fazlası” bir disiplin olduğu gerçeği ile karşılaşıyoruz.

Bu disiplinin temel niteliklerini öğrenmek için grafik tasarım bölümü veya görsel iletişim tasarımı bölümü gibi okullar, sanatsal ve iletişim becerilerinizi ileri düzeye taşımada, yaratıcılığınızı ve diyalektik düşünce yapınızı geliştirmede önemli rol oynar.

Grafik Tasarım Nedir?

Grafik tasarım, özellikle belirli bir etki yaratmak için bir izleyiciye bilgi aktarmak için görüntü, sözcük ve fikirleri birleştiren görsel iletişim sanatı veya mesleğidir. Başka bir deyişle, grafik tasarım iletişim tasarımıdır; fikirleri görselleştirerek aktarmanın bir yoludur.

Pro İpucu: Grafik tasarım siyah ve beyaz bir kavram değildir. Grafik tasarım kavramını tam olarak kavramak için, tasarımı oluşturan unsurları ve ilkeleri sağlam bir şekilde anlamak önemlidir.

Grafik Tasarım Terimleri

Grafik tasarım terimleri, herhangi bir meslek gibi kendine özgü uzun bir terminoloji ve jargon listesine sahiptir. Aşağıda, her iyi grafik tasarımcının bilmesi gereken bazı grafik tasarım terimleri listesini bulacaksınız.

Denge : Bir tasarımdaki şekil ve elementlerin görsel dengesini ifade eder.

Hiyerarşi : Bir tasarımda birçok kez bir nesneyi (veya nesneleri) diğerlerinden daha önemli olarak gösterilmesidir.

Ölçek / Oran : Bir öğenin başka bir öğeye göre boyutudur.

Hakimiyet / Vurgu : Bir nesnenin diğer nesnelerle olan ilişkisinden bağımsız olarak en önemli detayları belirtmek için baskınlığını ifade eder.

Benzerlik : Birliğin geliştirilmesine ve tasarımdaki kaostan kaçınmaya yardımcı olur.

Kontrast : Görüntünün açık ve koyu kısımları arasında bulunan renk veya biçim farkı.

Hizalama : Bir tasarımda nesnelerin nasıl dizildiğini ifade eder.

Hareket : Bir tasarımda gözlerin nesneden nesnelere doğru doğal olarak ilerlemesidir.

Beyaz Boşluk : Bir tasarımda boş bırakılan bölüm veya bölümlerdir.

Tipografi : Bir tasarımda metin kullanma sanatı ve bilimi.

Gövde Tipi : Başlıklar ve dipnotlar gibi şeylerin aksine, metnin birincil bölümü.

Takip : Bir gruptaki harfler arasındaki boşluk.

Karakter Aralığı : Belirli harfler ve kelimeler arasındaki boşluk.

Öncü : Harflerin veya sözcüklerin aksine metin satırları arasındaki boşluk.

Yazı Tipi : Belirli bir boyut ve stildeki bir grup karakterdir.

Yazı Boyutu : Kullanılan yazı tipinin boyutunu ifade eder.

Logo : Firma tarafından kullanılmak üzere görsel olarak benzersiz bir şekilde tasarlanmış ad.

Renk : Hues, orijinal renklerin en saf halidir. Kırmızı, turuncu, sarı, yeşil, mavi ve menekşelerdir.

Gölge : Siyahın saf bir renge eklenmesidir.

Ton : Grinin saf bir renge eklenmesi

Hafif Ton : Beyazın saf bir renge eklenmesidir.

Doyma : Bir rengin yoğunluğu ve canlılığıdır.

Eğim : Bir renkten diğerine kademeli bir değişimdir.

Rgb : Kırmızı, Yeşil, Mavi renkler.

Cmyk : Camgöbeği, Macenta, Sarı, Siyah renkler.

Pantone : Her bir tonu tam olarak kesin olarak tanımlamak için özel olarak oluşturulmuş standart bir renk sistemidir.

Grafik Tasarım Türleri

Zamanla grafik tasarım, görsel iletişim tasarımı olgusuyla oldukça çok yönlü hale geldi. Genel konsept farklı alanlar ve uzmanlıklardan oluşmaktadır. En yaygın grafik tasarım türlerinden bazıları şunlardır:

grafik tasarım kurumsal kimlik

Kurumsal Kimlik Tasarımı

Kurumsal kimlik tasarımı, bir şirketin görsel kimliğiyle ilgilidir. Marka kimliğimi oluşturan (logo tasarım vb.) görsel öğeler kurumsal kimlik tasarımı ile ilişkilendirilebilir. Bu tip grafik tasarım, marka değerlerini görüntü, şekil ve renk ile iletmek için marka pazarlamasında kullanılmaktadır.

Pazarlama Ve Reklam Tasarımı

Muhtemelen en yaygın olarak bilinen grafik tasarım türlerinden biri: pazarlama ve reklamcılık. Çoğu insan grafik tasarımı dendiğinde büyük olasılıkla pazarlama ve reklam tasarımını düşünüyorlar. Sosyal medya grafikleri, dergi ilanı, reklam panoları, katalog tasarım, broşür, el ilanı tasarımı, e-posta pazarlama şablonları, içerik pazarlaması gibi yaygın olarak kullanılan görsel iletişim tasarımı öğeleri örnek olarak gösterilebilir.

Yayın Tasarımı

Yayın tasarımı, geleneksel olarak baskı ortamını ifade eder ancak dijital dönüşüm ile beraber, dijital yayıncılığı da kapsamaktadır. Yayın tasarımcılarının, matbaa veya yayıncılar ile yakın bir şekilde çalışması gerekir; çünkü mizanpaj, tipografi ve resim gibi unsurların mümkün olan en iyi şekilde sonuçlanacağından emin olması gerekir. Yayın grafik tasarımı örnekleri arasında kitaplar, gazeteler, haber bültenleri, dergiler ve e-kitaplar yer almaktadır.

Çevresel Tasarım

Çevresel tasarım, insanları kendisine bağlayan ortamlarda görsel öğelerin kullanılmasıdır. Bu tür grafik tasarım genellikle gözden kaçmaktadır. Çevresel tasarımın amacı insanların bulundukları yerlerdeki deneyimlerini iyileştirmektir. Bu deneyimi daha unutulmaz kılacak olan şey, izleyiciye bilgi veya fayda sağlamasıdır. Mimari, yol işaretleri, tabelalar, etkinlik alanları ve duvar resimleri tüm çevresel tasarım örnekleridir.

Ambalaj Tasarım

Yeni bir ürün satın alırken ürünün satışa hazır hale getirilmesi için kullanılan üzerindeki etiket, büyük olasılıkla dikkatinizi çeker. Etiket veya ambalaj gibi bu tip tasarımlar görsel unsurlardan oluşur. Bu grafik tasarım elemanları, ambalaj tasarımcıları tarafından yapılmaktadır. Bu tasarımcıların, başarılı ürün pazarlaması için pazardaki mevcut eğilimlerin farkında olmaları çok önemlidir.

Hareketli Tasarım

Hareketli grafik tasarım, grafik tasarımın bir alt kümesi olmakla birlikte “hareket halindeki grafikler” şeklinde belirtilebilir. Bu hareketli grafikler; illüstrasyon ve tipografi destekli animasyon, video oyun tasarımı, uygulamalar, GIF’ler, web sitesi vb. öğeleri içerebilir. Teknolojik gelişmeler ile ilerleyen bu yeni alanlar olmakla birlikte görsel iletişim tasarımı dersleri ve programlarında yer almaktadır.

Web Tasarım

Web tasarım elbette bir grafik tasarım türü değildir. Fakat grafik tasarım, web tasarımın bir öğesi olduğu için üzerinde durulması gerekir. Çünkü web tasarımcıları, kullanıcı dostu, hoş bir arayüz ile web tasarımı oluşturmak için çeşitli tasarım öğelerini (mizanpaj, resim ve tipografi gibi) dikkate almalı ve doğru birleştirmelidir. Kendi web sitenizi nasıl oluşturacağınız konusunda fikre sahip değilseniz, bir web tasarımcısı ile iletişime geçebilirsiniz.

grafik tasarım ux ve ui tasarım

UX Tasarımı

Kullanıcı deneyimi tasarımı olarak da bilinen UX tasarımı, kullanıcıların etkileşime girdiği tasarım öğelerinin yapısı ve mantığına odaklanır. UX tasarımcıları, bir ürünün kullanılabilirliğini, erişilebilirliğini ve kullanıcı memnuniyetini en üst düzeye çıkarmayı amaçlayarak kullanıcı etkileşimini geliştirmek için çalışır.

UI Tasarımı

UI tasarımı kullanıcı arabirimi tasarımı olarak tanımlanır ve bir tasarımın etkileşimli öğelerini içerir. Bu tür tasarım, kullanıcıların ihtiyaçlarının iyi anlaşılmasını gerektirir. Kullanıcıların cihaz üzerinde ne yapmaları gerektiğini tahmin etmeye ve arayüzün bu eylemleri mümkün kılan unsurlara sahip olmasını sağlamaya odaklanılır. Bu öğeler, açılır listeler, geçişler, bildirimler, ilerleme çubukları vb. gibi şeyleri içerir.

UI ve UX tasarımcıları hem ciddi grafik tasarım becerileri ile hem de duyarlı tasarım ve web geliştirme konularında mükemmel bir anlayışla desteklenen takım oyuncuları olmalıdır. Grafik uygulamalarına ek olarak, HTML, CSS ve JavaScript gibi programlama dilleri hakkında bilgiye ihtiyaçları vardır.

Grafik Tasarımcılar, tüm grafik tasarım türlerinde yazarlar, editörler, yöneticiler, pazarlamacılar ve sanat yönetmenleri ile işbirliği yaparken çalışmalarını oluşturmak için herhangi bir medya ve teknik birleşimini kullanır.

Pro İpucu: İşiniz için doğru grafik tasarım türlerini kullanın. Kariyeriniz için farklı grafik tasarım türlerini bilmeniz, ihtiyacınız olan uzmanlığı tanımlamanızda yardımcı olacaktır.

Grafik Tasarım Programları

Grafik tasarımcılar, hem geleneksel hem de dijital teknolojileri içeren karma bir süreç kullanır. Bazı grafik tasarımcılar, hala “kalem ve kağıt” gibi geleneksel tasarım araçları kullanarak kavramları eskiz haline getirerek başlar ve teknoloji araçları ile de sürecini sonuçlandırır. Bazı tasarımcılar ise doğrudan grafik tasarım programları (adobe photoshop gibi) ile sürece başlar. Bu grafik tasarım programları, tasarımcıların fikirleri keşfetmelerine ve tasarımları tamamen elden geçirmekten ziyade, tasarımlarını daha hızlı bir şekilde uygulama kolaylığı sağlayan araçlardır.

Grafik Tasarımcı Kimdir?

Basitçe söylemek gerekirse grafik tasarımcı, görsel iletişimci ve problem çözücüdür. Bu tanım, geniş olmakla beraber birçok farklı türde grafik tasarım olduğu ve bu alan ile ilgili kariyer düşünüldüğünde farklı anlamlara gelebilir. Dolayısıyla grafik tasarım iş imkanları göz önüne alındığında bu alandaki kariyerin temellerini ele almamız gerekiyor.

Grafik tasarım ile ilgili kariyer yapmayı planlıyorsanız, birkaç farklı seçenek karşımıza çıkıyor. Bunlar; ajans grafik tasarımcısı, kurum içi grafik tasarımcı, serbest grafik tasarımcı.

Ajans Grafik Tasarımcısı

Pek çok firma, tasarımlarını kendileri için yapmak üzere grafik tasarım ajansları ile çalışmaktadır. Dolayısıyla, bir ajans grafik tasarımcısı olarak çalışıyorsanız, pek çok farklı marka için projeler üzerinde çalışmak üzere yaratıcı briefler alacaksınız. Bir ajans grafik tasarımcısı olarak çalışıyorsanız, alanınızda uzman olmanız beklenir.

Kurum İçi Grafik Tasarımcı

Kurum içi grafik tasarımcı iseniz, yerleşik bir kurum ya da firmada çalışıyorsunuz demektir ve işiniz sadece bu markanın etrafında döner. Bu senaryoda daha çok grafik tasarım uzmanı olabilirsiniz ve böylece kuruluşunuzun tüm yaratıcı ihtiyaçlarını karşılayabilirsiniz.

Serbest Grafik Tasarımcı (Freelancer)

Serbest grafik tasarımcı olarak çalışmak belki de en zor olanıdır. Çünkü sadece tüm tasarım taleplerini yerine getirmekle kalmıyor, aynı zamanda pazarlama, muhasebe vb. işinizin diğer yönlerini yönetmekten de siz sorumlu olmak durumundasınız. Elbette, zamanınızı kendiniz kontrol etmek ve kendi alanınızda çalışmak gibi avantajlar vardır ancak diğer alanlar ile ilgili de bilgiye ihtiyacınız olacaktır.

Bir Grafik Tasarımcı Ne İş Yapar?

Bir grafik tasarımcının temel görevi, tüketicilere ilham veren, onları bilgilendiren ve cezbedecek çözümler ve fikirler ileten görsel konseptler tasarlamaktır. Bunu yapmak için grafik tasarımcılar, hedef kitleleriyle rezonansa giren son sonuçları üretmek için sanat ve teknolojiyi birleştirir.

Hedefler grafik tasarımın türüne bağlı olsa da grafik tasarımcılar, öncelikli olarak tanınırlık için tasarladıkları organizasyonları yapmaya odaklanır. Bir grafik tasarımcı marka kimliğini oluşturmaya, şirketin markasını güçlendirmeye ve mesajlarını görsel açıdan hoş bir içerikle iletmeye yardımcı olmak için oradadır.

Grafik tasarım, hem şirketlerin hem de ürünlerin pazarlanması ve satışında giderek önem kazanmaktadır. Bununla birlikte, grafik tasarımcıları, ihtiyaç duydukları mesajları nasıl iletebileceklerini daha iyi anlamak için halkla ilişkiler ve pazarlama profesyonelleri ile yakın çalışma eğilimindedir.

Ve yazımızın sonuna geldik. Umarız bu yazı, size grafik tasarımın temelleri hakkında güzel fikirler vermiştir. Okuduğunuz için teşekkürler 🙂 Sonraki içeriklerde tasarım dünyasının diğer alanlarını detaylı bir şekilde incelemeye devam edeceğiz. Takipte kalmaya devam edin.

Tasarım ile alakalı size faydalı bir içerik önerimiz var! İçeriğe ulaşmak için hemen dijibon.com/tasarim-nedir-ilkeleri-nelerdir bağlantısını ziyaret edin.

One thought on “Grafik Tasarım Nedir? (Kapsamlı Başlangıç Rehberi)”
Leave a Comment

Gelişmeleri Kaçırmayın!

Önemli gelişmelerden haberdar olmak için hemen kaydınızı yapın.