dijital pazarlama nedir

Dijital Pazarlama Nedir? (Strateji Geliştirme Kılavuzu)

Dijital pazarlama yolculuğu, çok sayıda kullanıcı veya küçük işletme sahibi için bilinmeyene doğru ilerlemek gibi bir his oluşturabilir.

Özellikle de tüm zamanınızı çevrimiçi ortamda geçiremiyorsanız, dijital pazarlama gözünüzde büyüyebilir. Fakat hiç kimse, başlamadan önce tüm cevaplara sahip değildir ve daha da iyisi, bu yolculuk belki de düşündüğünüzden daha ucuz ve hızlıdır.

Bütçeden bahsetmişken, dijital pazarlama alanlarında bir kuruş harcamadan yapabileceğiniz çok şey var. Ancak durum yeni kitlelere ulaşmaya geldiğinde, başlangıç için ayrılacak küçük bir bütçenin uzun vadede kazandıracağı etkisi büyüktür. Dijital pazarlamanın her parçası, bir şeyler öğrenmeniz için harika bir fırsattır.

Bu kılavuz, inbound (gelen) pazarlama adını verdiğimiz metod ile web sitenize, sosyal medya kanalınıza veya blog’unuza ziyaretçi çekmek, ziyaretçiyi potansiyel müşteriye, sonrasında müşteriye dönüştürmek ve memnun etmek için kullanabileceğiniz dijital pazarlama stratejileri ile yakından ilgilidir.

Dijital platformlar bunun için harikadır çünkü artık web sitemizi ziyaret etmek için insanları çekecek daha fazla yol, yer ve rotaya sahibiz. Aynı zamanda bu tür pazarlama ile çok daha özgün olabiliriz.

Umarız bu rehber, size neler yapmanız gerektiği konusunda iyi fikirler verir.

Dijital Pazarlama Türleri Nelerdir?

Dijital Pazarlama, tüm çevrimiçi pazarlama girişimleriniz için şemsiye niteliğinde bir kavramdır. İşletmeler mevcut ve potansiyel müşterileri ile bağlantı kurmak için arama motoru (Google vb), sosyal medya, e-posta ve web sitesi gibi dijital kanalları kullanıyor. Web sitesinden dijital reklamcılığa, e-posta pazarlamacılığından diğer çevrimiçi varlıklara kadar göz önünde bulundurulması gereken çok çeşitli stratejiler var. En iyi dijital pazarlama uzmanı, her bir varlığın kendi kapsamlı hedeflerini nasıl desteklediğine dair net bir resme sahiptir.

Inbound Pazarlama

Inbound (gelen) pazarlama, dışa doğru ve tek yönlü olan geleneksel pazarlama metodlarından ziyade, potansiyel müşterilerin ilgisini çekmek için kullanılmaktadır. Paylaşmak önemsemektir ve gelen pazarlama, içerik oluşturmak ve bunu dünya ile paylaşmak üzerine kurgulanır. Hayalinizdeki müşterilerinize hitap etmek için özel olarak tasarlanmış içerikler, işinize nitelikli müşteri adayları çeker ve daha fazlası için onların geri gelmelerini sağlar. Inbound pazarlama 4 aktiviteyi kapsar:

Cezbet: Yabancılar > Ziyaretçiler (Blog, Anahtar Kelimeler, Sosyal Yayıncılık)

Dönüştür: Ziyaretçiler > Potansiyel Müşteriler (Formlar, Harekete Geçirici Mesajlar, Açılış Sayfası)

Sonuçlandır: Potansiyel Müşteriler > Müşteriler (CRM, E-posta, İş Akışları)

Memnun Et: Müşteriler > Marka Elçileri (Anketler, Akıllı İçerik, Sosyal Pazarlama)

İçerik Pazarlaması

İçerik pazarlama, hedef kitlenize içerik oluşturmak, bunu yayınlamak ve dağıtmak için odaklanan bir pazarlama programıdır. Genellikle çevrimiçi olarak hedefi yeni müşterileri çekmektir.

Müşteri yolculuğu

Müşteri yolculuğu, yeni bir ürünü veya hizmeti farkındalık ile değerlendirmek ve satın almak için geçilen süreçtir. Yolculuk 3 aşamalı bir süreçtir:

  • Farkındalık aşaması: Müşteri bir probleminin olduğunu fark eder.
  • Değerlendirme aşaması: Müşteri problemleri tanımlar ve çözmek için seçenekleri araştırır.
  • Karar aşaması: Müşteri bir çözüm seçer.

dijital pazarlama hedefleri

Dijital Pazarlama Stratejinizi geliştirin

Strateji, gerçekten bir şeyler yapmadan önce neden yaptığınızı düşünmek anlamına gelir. Dolayısıyla, dijital pazarlama stratejinize başlamak, ne yapmak istediğinize, bunu nasıl yapacağınıza, ne olmasını beklediğinize, başarınızı ne zaman ve nasıl ölçeceğinize karar vermek kadar basittir.

Ne İstiyorsunuz?

Marka bilinirliği: Markanız hakkında daha fazla kişiden haber almak, ürünlerinizi ve hizmetlerinizi daha geniş kitlelere ulaştırmak mı istiyorsunuz?

Edinme veya potansiyel müşteri oluşturma: Daha önce sizden satın almamış insanlara ulaşmak ve bunları müşteri yolculuğuna çıkarmak mı istiyorsunuz?

Mevcut müşterilerden büyüme: Daha önce sizden satın almış veya farklı bir ürün satın almak isteyen kişilere ulaşmak mı istiyorsunuz?

Mümkünse bir zaman sınırına bağlı ölçümler ile belirli bir hedefi ayarlayın. Bunlar şunları içerebilir:

  • 1 ayda indirilen içerikten elde edilen potansiyel müşteri sayısı
  • Yıl içinde ikincil ürün satın alan eski müşterilerin yüzdesi
  • 2 hafta içinde sosyal medyadaki takipçi büyümesi yüzdesi

Stratejinizi geliştirmek için 5 adım

1. Ölçülebilir Bir Hedef Belirleyin

Marka bilinirliği, edinme ve potansiyel müşteri oluşturma, mevcut müşterilerden büyüme gibi hedef türleri üzerinde yoğunlaşmak için birini seçin. Ulaşmak istediğiniz hedefi gerçekten anlamak, ona ulaşmanın ilk adımıdır!

Örnek: Misha bir fotoğrafçı ve yakın zamanda, müşteriler için video üretmeye de başladı. Artık tüm normal müşterilerinin bu ek hizmeti sunduğundan bilgisi olmasını ve bazılarının hem video hem de fotoğraf müşterileri haline gelebileceğini bilmesini istiyor. Bu kampanya için şu stratejiyi izliyor:

“Mevcut müşterilerimin % 100’ünün artık video hizmetleri sunduğumu bildiğinden emin olmak istiyorum. Bu mesajı 2 ay boyunca paylaşmak için e-posta ve sosyal tanıtımları yapacağım. Tanıtımın başlamasından itibaren 3 ay sonra, mevcut müşterilerimin % 15’inden en az 1 video komisyonu almak istiyorum.”

2. Kitlenizi Tanıyın

Kitlenizi iyi tanıyın! Kime ulaşmaya çalıştığınız konusunda yeterince bilgi sahibi değilseniz, doğru kitleye ulaşıncaya kadar mücadele etmeye devam edersiniz.

İyi haber şu ki, bu konuda akıllı olmak için bir müşteri araştırma ajansına sahip olmanız gerekmiyor. Bir ‘genel’ kampanya ile karşı karşıya kalmadığınızdan emin olmanın en kolay yolu, kendi müşteri profilinizi oluşturmaktır.

Müşterilerinizin kim olduğunu düşünün ve onları 3 veya 4 kovaya ayırın.
Bunların her birini alın ve her birinden bir karakter oluşturun.
Ona bir isim, bir fotoğraf, bir kişilik ve birkaç favori şey verin.

Pro İpucu: Onları sıralayın! Başlamadan önce hangisinin en önemli olduğuna karar verin.

3. Markanızı Tanıyın

Markanız, müşterilerinizin sizi rakipleriniz arasından nasıl ve niçin seçtikleridir. Bunu şirketinizin kişiliği olarak düşünebilirsiniz. Yani, neyi savunduğunuzu açıkça tanımlamaya değecek bir şey var mı? En güçlü karakter özellikleriniz neler? Ve bu sizin varlığınıza nasıl dönüşüyor? Web sitenizde kullandığınız görüntülerden e-postalarınızda kullandığınız dile nasıl geçiyor?

Marka Sağlık Kontrolü – Markanızın ne anlama geldiğini gerçekten biliyor musunuz?

  • Müşteriniz kim? Kişileriniz sıraya dizilmeli, görselleştirilmeli ve her şeyden önce sıralanmalıdır.
  • Hangi problemi çözüyorsunuz? Müşterilerinizin bakış açısından, onlar için hangi zorluğu çözüyorsunuz? Algılanan değerinizi görselleştirin.
  • Ayırt edici avantajlarınız nelerdir? Müşterilerinizin ihtiyacı olan ürün / hizmet ile ilgili neden sizi tercih etmesi gerektiği konusunda üç ile beş avantajınızı listeleyin.
  • Markanız ne vaat ediyor? Bu bir söz gibidir. Müşterileriniz için her zaman ne yapacaksınız? Bu vaat, teklifinizin sizi rakiplerden ayıran diğer önemli parçasıdır.
  • Nasıl bir araya geliyor? Şu ana kadarki cevaplarınızı alın ve bunları kapsayan tek bir paragraf oluşturmaya çalışın. Amaç, benzersiz bir mesajla sonuçlanmaktır.
  • Daha kısa yapabilir misiniz? Değer önerinizi, söylemek istediğiniz her şeyi yakalayan net bir çizgiye dönüştürene kadar tekrar tekrar gözden geçirin.

4. Rakiplerinizi İzleyin

Rakipleriniz sadece benzer bir ürün veya hizmet sunan kişiler değillerdir. Rakiplerinizi 3 şekilde düşünebilirsiniz:

  • Doğrudan rakipler – Sizinle aynı ürünleri veya hizmetleri sunan markalar
  • Dolaylı rakipler – Farklı ürünler sunabilecek ancak aynı alan veya bütçe için rekabet edebilecek markalar
  • Karşılaştırıcılar – Bunlar sizin için bir marka olarak benzer bir görünüme ve hislere sahip olabilir veya hedef müşterilerinizin de sıklıkla kullandıkları diğer markalar olabilir.

Rakiplerinizin kazançlarından ilham alın ve sunduklarınızla ilgili neyin benzersiz olduğunu vurgulamak için farklılıklarınızı kullanın.

Başlamak için:

  • Sektörünüzle ilgili birkaç önemli terimi arayın ve her bir markanın sonuçlar sayfasında nerede bulunduğunu not edin.
  • Rakiplerinizi deneyin. Ürünlerini satın alın, yorumlarını okuyun, web sitesini keşfedin ve bültenlerine kayıt olun.
  • Müşterilerinize rakipleriniz hakkında ne düşündüklerini ve diğer sektörlerdeki markalarla ilgili neyi sevdiklerini sorun.
  • Rakibinizin reklamlarını nerede ve ne zaman gördüğünüzü not alın.
  • Diğer markaların sosyal kanallarını izleyin.
  • Rakip sitelerinizin arama sıralamasında ve web trafiğinde ne kadar iyi performans gösterdiğini analiz etmek için Alexa gibi ücretli çevrimiçi araçları kullanın.

5. Ölçmeye Hazır Olun

Trafiği nasıl yönlendireceğiniz, marka bilinirliği oluştururken müşteri tabanınızı nasıl büyüteceğiniz konusunda mükemmel fikirlere sahip olmak, ilerlemeyi nasıl izleyeceğinizi bilmeniz açısından son derece önemlidir. Böylece, planınızı en iyi dönüşümü alacak şekilde yapılandırabilirsiniz. Ölçebileceğiniz birçok farklı şey (metrikler vb.) vardır, ancak “iyi” bir puanın (KPI) ne olduğuna dair kriter, tamamen size bağlı olacaktır.

Öneri: Örneğin sayfanızda video içeren yeni bir blog gönderisi yayınladıysanız, metriklerini inceleyin:

  • Aldığınız görünümler
  • Videonun görüntüleri
  • Video ile etkileşim (beğeni, yorum, paylaşım)
  • Blogunuza CTA Tıklamaları
  • Videosuz gönderiler ile yayınlar arasındaki olası artış

Herhangi bir kampanyaya başlamadan önce, yukarıda listelediğimiz örnekler gibi, kendinizi hedeflerinizle ilişkili önemli metriklere alıştırın. Google Analytics ile hedeflerinize bağlı olarak ölçmek istediğiniz birçok farklı şey vardır. Bu nedenle, izlemeyle ilgilendiğiniz coğrafi veya demografik bilgiler gibi şeyleri de unutmayın.

Bu metriklerin performansını izleyin ve içeriğinizin nasıl performans gösterdiğini gösteren bir referans değerleri almaya başlayacaksınız.

Sonuç olarak, herhangi bir dijital pazarlama planının içerisinde web siteniz, blog’unuz veya sosyal medya kanallarınız yer alır. Bu nedenle, dijital pazarlama stratejilerinizi planlarken bu hedefler doğrultusunda optimizasyon yaptığınızı hiçbir zaman unutmayın. Okuduğunuz için teşekkürler 🙂

Dijital pazarlama hakkında daha fazla bilgiye mi ihtiyacınız var? Önerdiğimiz içeriklere göz atmak için şimdi dijibon.com/dijital-pazarlama bağlantısını ziyaret edin.

Leave a Comment

Gelişmeleri Kaçırmayın!

Önemli gelişmelerden haberdar olmak için hemen kaydınızı yapın.