google ads strateji geliştirme

Google Ads Stratejisi Geliştirmenin Yolları

Google Ads (AdWords), büyük ve küçük işletmelerin ürün ve hizmetlerinin potansiyel müşterilerin önünde reklamını yapmasına olanak tanıyan en gelişmiş reklam platformlarından biridir.

Google Ads’i kullananlar, farklı işletme türlerine hitap eden çok sayıda hedefleme seçeneği ve ayarı olduğunu bilirler. Pazarlama hedeflerinize ulaşmaya çalışırken yeni bir pazarlama kampanyası başlatmak, çoğu zaman bunaltıcı ve anlaşılması zor olabilir.

Yüksek kaliteli web sitesi trafik oluşturmak için değerli içerik sunmak önemlidir. Bununla birlikte, organik aramanın önemi, ücretli aramanın tamamen değersiz olduğu anlamına gelmez. Ücretli arama, kitleleri organik aramadan farklı hedef kitleleri hedefleyebilir ve böylece potansiyel müşterilere ulaşmanızı maksimize edebilir.

Ayrıca, ücretli arama, organik arama için optimize edilecek anahtar kelimeler için test taşı işlevi görebilir. Web siteniz arama motoru optimizasyonunda yeniyse ve hangi anahtar kelimelerin daha yüksek dönüşüm oranları alacağını bilmiyorsanız, Google Ads (AdWords) kampanyasını kullanarak farklı anahtar kelime öbeklerinin popülerliğini hızlı bir şekilde test edebilir ve daha sonra organik arama için daha popüler olanlarda uzmanlaşabilirsiniz.

Google Ads (AdWords)’e harcadığınız her bir tl için sağlıklı bir Yatırım Getirisi (YG) sağladığından emin olmanız için strateji geliştirmek oldukça önemlidir.

Anahtar Kelime Stratejisi

Google Ads (AdWords)’te kampanya stratejinizi optimize etmenize yardımcı olabilecek anahtar kelime eşleme türleri vardır. Eşleme türlerini ayarlamak için birden fazla strateji var ve tek bir doğru çözüm yoktur.

Anahtar kelimelerin tam eşleşmeye ayarlanmasının değeri, çok spesifik bir arama kitlesini hedefleyebileceğinizdir. Ancak, sadece tam eşlemeli anahtar kelimeler için teklif veriyorsanız, hedefinizi keskin bir şekilde sınırlandıran çok dar bir şekilde tanımlarsınız.

Bu sorunu önlemek için popüler bir strateji, geniş eşlemeye ayarlanmış tüm anahtar kelimelerle başlamaktır. Yüksek bir trafik hacmi için iyi bir başlangıç yapmış olabilirsiniz ancak kaliteli trafik elde ettiğinizden emin olmalısınız.

Anahtar kelimelerinizi geniş eşlemelere ayarlarsanız, hangi arama sorgularının geldiğini Google Ads (Adwords)’te yakından izlemek için son derece önemlidir. Unutmayın, gerektiğinde negatif anahtar kelimeler eklemek için negatif eşleme kullanmalısınız.

İyi bir anahtar kelime stratejisi, trafiği artırmak için geniş eşlemeli ve sıralı eşlemeyi kullanmaktır. Ardından, işinize iyi bir şekilde dönüşen ve işinize yarayan anahtar kelimeleri bulmak için Arama Terimleri raporunu kullanın ve bunları tam olarak eşleştirin.

Eşleme türü stratejinizi belirlemek için yapmanız gereken diğer önemli unsur, test etmektir. Anahtar kelimelerinizi optimize etmek için anahtar kelimelerinizi ekleme ve silme veya eşleme türlerini değiştirmeyi içeren performans metriklerinizi kullanın. Bu devam eden bir süreçtir. Anahtar kelime performansı zamanla değişecek ve kampanya stratejiniz bununla değişmelidir.

google ads performans

Hesabınızın Google Ads (AdWords)’teki yapısı, ödenen arama kampanyanızın verimliliği ve başarısı için kritik öneme sahiptir. Dolayısıyla, anahtar kelimeleriniz var, satın aldığınız anahtar kelimeler listeniz var ve daha sonra bu anahtar kelimelerden birinde kullanıcı arama yaptığında göstermek istediğiniz reklam var. Artık reklamımın gösterilmesini istediğiniz anahtar kelimeleri bir araya getirmelisiniz. Böylece, bu anahtar kelimeler için yüksek oranda alakalı bir reklam metni oluşturabilir ve arama yapan kullanıcıların tıklama olasılığını artırabilirsiniz.

“Reklam grubu” olarak adlandırılan bir grupla ilgili anahtar kelimeler oluşturarak bunu yapabilirsiniz. Diyelim ki “tenis ayakkabıları”, “en iyi tenis ayakkabıları” ve “tenis ayakkabıları” anahtar kelimelerine sahipsiniz. “Tenis Ayakkabıları” reklam grubu için ilgili anahtar kelimeleri reklam grubuna yerleştirip bu anahtar kelimelerle yakından hedeflenmiş bir reklam oluşturmalısınız. Daha sonra hedefiniz başka ayakkabı çeşitlerini de içeriyorsa, belki de “Yürüyüş Ayakkabıları” veya “Koşu Ayakkabısı” için daha fazla reklam grubu oluşturabilirsiniz.

Hesabınızı, anahtar kelimelerinizin ve reklam metninizin birbirine sıkıca dokunacak şekilde yapılandırılması önemlidir. Ardından, reklam gruplarınızı ve kampanyalarınızı, güzel bir şekilde bir araya getirip daha iyi organize edilmelerini sağlamak için kullanabilirsiniz.

Bütçenizi Ayarlama

Google Ads (AdWords) ile TBM kampanyanız için Google’a ödeme yaptığınızda, bir kullanıcı reklamınızı her tıkladığında ödeme gerçekleşir. Bunun için kampanya düzeyinde ünlük bir bütçe belirlersiniz. Dolayısıyla, her kampanya için Google’ın bu reklam yerleşimlerine günde ne kadar harcayabileceğini belirtebilirsiniz. Örneğin ayakkabı kampanyanıza 100 tl / gün harcamak istiyorsanız ve Google bu tutarı aşmayacaktır.

Peki tüm bütçe sadece bir iki saat içinde harcanırsa? Sonuçta, çok alakalı veya çok popüler anahtar kelimeleriniz varsa, bütçenizi hızla tüketme riskini üstlenirsiniz. Google ayrıca, bütçenizin tüm gün boyunca yayılmasını istemenizi sağlayan bir özellik de sunuyor. Bu gün boyunca bir varlık kurmak isteyen markalar için iyi çalışır.

Pro İpucu: Günlük bütçe sınırı, özellikle ücretli arama ile yeni başlayanlar için kesinlikle güven verici bir özelliktir. Başlangıçta düşük bütçe ile başarınızı ölçmeyi ve sonrasında kampanyanızı optimize etmeyi deneyin.

Reklam Metnini Optimize Etme

Google, günlük bütçenizi tam olarak harcayacaktır, ancak bunu yapabilmeniz anahtar kelimelerinize ve aynı zamanda reklam metninizin etkinliğine bağlıdır. Reklamlarınıza kimse tıklamaz ise, hiçbir şey ödemezsiniz. Bu nedenle, reklam metniniz etkili bir TBM kampanyası için kritik öneme sahiptir.

Reklamınızı oluşturmaya gelince, Google, kullanabileceğiniz karakter sayısını sınırladığından, bazı rakamları bilmenizde yarar vardır. Hatırlamanız gereken dört rakam: 25, 35, 35, 35.

Metnin ilk satırı olarak mavi metinde görüntülenen başlık için 25 karakter sınırı vardır. Ardından, görünen URL için 255 karakter görüntülenir. Bu, reklamınızı görüntüleyenlerin yönlendirildiği gerçek URL değil, yalnızca görüntüleme amaçlıdır. Tıklamaları reklamınıza yönlendirdiğiniz URL’ye “hedef URL” denir. Bunlar genellikle daha uzun sürebilir ve izleme kodları içerebilir, bu da onları daha da karmaşık hale getirir. Elbette, bunların reklamlarınızda görüntülenmesini istemezsiniz.

Sonra her biri 35 karakterlik iki açıklama satırınız var. İlk satır, daha genel bir bilgi parçası içerirken, ikinci satır özel bir teklif için harekete geçme çağrısıdır. Örneğin -% 25 indirim ve ücretsiz gönderim.

Google Ads (AdWords)’te Hangi reklam yapısıyla çalışıyorsanız, verdiğiniz sınırlı sayıda karakterin kullanımını en üst düzeye çıkardığınızdan emin olun ve reklamınızı olabildiğince etkili hale getirin.

Başarınızı Ölçme

google ads analiz

Dört Temel Metriği Tanımlama

Artık reklamlarınız, anahtar kelimeleriniz ve hesap yapınız var ve bunların tümünü optimize etmek istiyorsunuz. Kampanyanızı optimize etmenin yolu, Google’ın sağladığı metrikleri ve raporları kullanmaktır. Bu raporları Google Ads (Adwords) ve Google Analytics aracılığıyla izleyebilirsiniz. Şimdi dikkat etmeniz gereken ana metriklere göz atalım.

Ücretli arama için önemli dört temel metrik vardır: gösterim, tıklama, dönüşüm ve harcama.

Bir gösterim, bir kullanıcının arama anahtar kelimesi için yazdığı sırada görüntülenen tek bir reklam örneğidir. Bu nedenle, gösterim sayısını, kabaca reklamınızı gören kullanıcıların sayısını veya en azından reklamın sunulduğu görüntüleyenlerin sayısı olarak düşünebilirsiniz.

Tıklama, görüntülendikten sonra reklamınızı gerçekten tıklayan bir reklam örneğidir. Bu, gösterim sayısından farklıdır, çünkü görüntüleyen kişinin yalnızca reklamınızı gösterme eylemiyle beraber gerçekten tıklamasını gerektirir.

Dönüşüm, reklamınızı gören, tıklanan ve açılış sayfanıza geldiklerinde gerçekleştirmeleri gereken işlemi gerçekleştiren bir reklam örneğidir. Bu işlem örneğin bir teklifi tamamlamak, ürün satın almak vb. olabilir. Hesabınızı kurarken web sitenize, birisinin bir teklifi tamamladığında veya bir şey satın aldığında Google’ın bilmesini sağlayan bazı izleme kodu eklenmesi gerekmektedir. Böylece, dönüşümleri takip edebilirsiniz.

Dört Temel Metriğin İzlenmesi

Google Ads (AdWords)’te dört temel metriğin izlenmesi önemlidir, ancak kampanyanızı optimize etmek için en kritik olan analizler aslında daha basit olanların kombinasyonlarından elde edilir. Bunlar şunları içerir: tıklama oranı, dönüşüm oranı, tıklama başına maliyet ve edinme başına maliyet.

TO = Tıklamalar / Gösterimler

Tıklama Oranı (genellikle TO olarak kısaltılır) tıklaması, tıklamalara dönüşen gösterimlerin yüzdesidir. Bu yüzde artarsa, kampanyanız o kadar verimli olur.

Dönüşüm Oranı = Dönüşümler / Tıklamalar

Dönüşüm Oranı, dönüşüme dönüşen tıklamaların yüzdesidir. Bu aynı zamanda, artan verimlilik anlamına gelen bir metriktir.

TBM = Harcama / Tıklama

Tıklama Başı Maliyet (veya TBM), her tıklamada harcadığınız para tutarıdır. Toplam harcamaları toplam tıklama sayısına bölerek ortalama TBM’yi bulabilirsiniz. Bu bir maliyet ölçüsüdür, bu nedenle verimliliği artırmak, bu sayıyı mümkün olduğunca azaltmak demektir.

EBM = Harcama / Dönüşümler

Edinme Başına Maliyet (veya EBM), her bir dönüşümde harcadığınız para tutarıdır. Toplam harcamayı toplam dönüşüm sayısına bölerek ortalama EBM’yi bulabilirsiniz. Yine, bu bir maliyet metriğidir, bu yüzden bu sayıyı düşürmek istediğinizde.

Yüzde metrikleriniz ne kadar yüksek ve maliyet ölçümleriniz ne kadar düşükse, kampanyanız o kadar verimli olur. Bu metrikler açısından kampanya performansınıza yönelik hedefler belirlemek iyi bir uygulamadır. Anahtar kelimelerinizi, reklamlarınızı ve hesap yapınızı optimize etmeye devam ederken, bu metrikleri Google Ads (AdWords) ile yakından izleyin ve hedeflerinize ulaşmaya çalışırken, kampanyanızın performansını ölçmek için bunları kullanın.

Sonuç olarak her zaman optimizasyon yapın! Ücretli arama kampanyanızı iyileştirmenin tek bir yolu yoktur. Performansınızı artırmaya ve maliyetlerinizi düşürmenize ve sonuç olarak başarılı bir TBM kampanyası yürütebilmeniz için iyileştirmeler yapmaya devam edin.

Google Ads (Adwords) ile ilgili daha fazla bilgi mi arıyorsunuz? Tavsiyemiz olan içeriği incelemek için hemen dijibon.com/google-ads-nedir-nasil-kullanilir bağlantısını ziyaret edin.

Leave a Comment

Gelişmeleri Kaçırmayın!

Önemli gelişmelerden haberdar olmak için hemen kaydınızı yapın.