site içi seo denetimi

Site İçi SEO Nasıl Yapılır? (Gelişmiş Kılavuz)

Bir sitenin SEO perspektifinden zarar verebilecek hatalarını bulmak için site içi SEO denetimi başlatmak ve bitirmek zor olabilir.

Geçmişte, sadece birkaç SEO uzmanı bu büyük görevle baş edebilirdi. Günümüzde SEO ile ilgili çok fazla bilgi var ve sahip olduğumuz siteler için eksiksiz site içi SEO denetimi gerçekleştirmemiz için çok sayıda ücretsiz araç var.

Siz de yapabilir misiniz? Tabii ki. Sadece aşağıdaki üç adımı takip edin: Kontrol etmek istediğiniz en önemli faktörlerin listesini oluşturun. Sahip olabileceğiniz sorunları keşfetmek için uygun aracı kullanın. Bu sorunları gidermek için yapılması gereken değişikliklerin listesini oluşturun.

Site içi SEO konusuna farklı açılardan yaklaşmalı, başarmak istediğiniz şeyi tanımlayan bir yapıya sahip olmalı ve işi verimli bir şekilde gerçekleştirmek için doğru araçları kullanmalısınız.

Sayfa İçi Elemanlarınızı Kontrol Edin

Sayfa Onayı kontrolü, SEO denetiminizin en önemli bileşenlerinden biridir. Bu sayede, hem içeriğinizi hem de yinelenen içeriğin varlığını kontrol edebilirsiniz.

Sayfa başlıklarınızı kontrol edin

Başlık etiketleri, muhtemelen optimize edilecek en kolay sayfa içi öğelerdir. Web sitenizdeki ilgili öğeleri sıralamak için kullanılırlar, böylece onlara özel dikkat gösterilmelidir. Araç setinizle sayfa başlıklarını kontrol etmek için birkaç seçeneğiniz var.

Ryte : Ryte Web Sitesi Success, sayfa başlıklarının varlığını ve uzunluğunu hızlı bir şekilde kontrol etmenizi sağlar.

Chrome için SEO META in 1-Click Eklentisi : Tek sayfanın sayfa başlığını görüntülemek istiyorsanız, bu eklenti şimdilik yeterlidir. Örneğin, yalnızca bir URL için tasarlanmış bir SEO denetimi için yararlıdır.

Google Search Console : Bu Google aracı size yinelenen, eksik veya aşırı kısa meta açıklamaları gösterebilir. Bunu yapmak için, “Aramada görüntüle” yi, ardından “HTML iyileştirmeleri” ni tıklayın. Yanlış sayfa başlıkları doğrudan bir Excel elektronik tablosu olarak indirilebilir.

Meta açıklamaları kontrol edin

Meta açıklama sıralamaya uygun olmasa da, SERP’lerdeki tıklama oranını olumlu yönde etkileyebilir. Google, SERP’lerdeki snippet’ler için meta açıklamaları kullanabilir. Bu nedenle, bu meta element web sitenizin bir web araması sırasında gördüğü ilk bileşenlerden biridir.

Önemli olan ne :

  • Her bir URL’nin bireysel bir meta açıklaması var mı?
  • Açıklama başına en fazla 250 karakter uzunluğunu tükettim mi?
  • Meta-açıklama, hedef sayfanın merkezi anahtar kelimesini içeriyor mu?
  • Meta açıklama, harekete geçirici mesaj içeriyor mu?

Meta açıklamayı kontrol etmenize yardımcı olacak araçlar:

Ryte : Web Sitesi Success modülü size mevcut meta tanımları gösterir ve kısa veya eksik açıklama metinlerini belirleyebilir.

Google Search Console : Başlık ile olduğu gibi GSC, yinelenen veya aşırı kısa meta açıklamaları olan URL’leri aramanıza olanak tanır. Ayrıca raporu “HTML İyileştirmeleri” altında Ryte’da da bulabilirsiniz.

site içi seo anahtar kelime

Başlık yapısını, özellikle H1 etiketlerini kontrol edin

Başlıklar yardımıyla, URL’lerinizin kullanıcılara ve arama motorlarına olan uygunluğunu özelleştirebilirsiniz. Kullanıcılar başlıkları kullanarak içeriği daha iyi ve daha hızlı bir şekilde yakalayabilir ve aynı H etiketleri Google başlıklarına uygulanır. H1 başlığı özellikle önemlidir. Hedef sayfanın merkezi başlığıdır ve her URL’de yalnızca bir kez kullanılmalıdır.

Önemli olan ne :

  • Sadece bir tane H1 başlığı var mı?
  • H etiketleri kronolojik olarak azalan sıraya eklenmiş mi?
  • H etiketleri yalnızca başlıkları biçimlendirmek için değil, diğer düzen öğelerini biçimlendirmek için mi kullanılır?

ALT nitelikleri: Resim olmadan ne görüntüleniyor?

Bir tarayıcı teknik nedenlerle görüntüleri görüntüleyemiyorsa, ALT nitelikleri görüntülenir. Örneğin, kör için ekran okuyucular bu metinleri kullanır. Bu nedenle, ALT özellikleri, resimlerin erişilebilirliği ve alternatif olarak görüntülenmesi açısından web sitenizin önemli bir öğesidir. Ayrıca, ALT özelliklerinin metinleri, bir hedef sayfanın anahtar kelime odağını güçlendirir.

Böylece, sayfalarınızdaki tüm grafiklerin ALT özelliklerini kullanıp kullanmadığını kontrol edin.

Önemli olan ne :

  • ALT öznitelikleri olmayan URL’ler var mı?
  • ALT özelliği alakalı bir anahtar kelime içeriyor mu?

URL’leri kontrol edin: Uzunluk, yapı ve kodlama

URL’deki uzunluk, yapı ve harfler, kullanıcıların URL’leri paylaşmalarına veya tarayıcıya kolayca girmelerine yardımcı olabilir. Hatalı URL’ler, hata sayfalarının birikmesine yol açabilir ve kullanıcı deneyimini olumsuz yönde etkileyebilir.

Pro İpucu: Google binden fazla karakter içeren URL’leri okuyabilir, ancak kullanılabilirlik için URL’leri olabildiğince kısa tutmak mantıklıdır.

Önemli olan ne :

  • URL’lerim mümkün olduğunca kısa mı?
  • Konuşan URL’leri kullanıyor muyum?
  • Oturum kimliklerinden uzak mıyım?
  • URL’lerimde özel karakterler var mı?
  • URL’lerimin kodlaması doğru mu?

Yükleme sürelerini kontrol edin

Web’de gezinirken, çok yavaş yüklenen bir web sitesinden daha fazla müdahale edilemez. Bu ayrıca Google için ve mağaza operatörleri için iyi bir işaret değildir; Milisaniye daha fazla yükleme süresi, satışlarda bir kayıp anlamına gelir. Bu, web sitenizin uygun yükleme hızına sahip olmasını daha da önemli hale getirir.

Bir web sayfasının yükleme süresi minimum olarak tutulmalıdır ve birçok faktörden etkilenebilir.

Önemli olan ne :

  • Önemli sayfaların yükleme sürelerinin çok uzun olup olmadığını kontrol edin
  • “İlk bayt zamanı” ne kadar sürüyor?
  • Büyük CSS / JS / HTML dosyaları sıkıştırılmış mı?
  • Görüntü boyutları optimize edildi mi?

Canonical Etiketler: Doğru şekilde kullanılıyorlar mı?

Canonical etiketler yardımıyla, Google’a farklı URL’lerde aynı içerik için bir “orijinal sayfa” olduğunu gösterebilirsiniz. Google daha sonra indeksleme için kurallı URL’yi kullanır ve diğerini yok sayar. Bu, yinelenen içeriği engeller. Bununla birlikte, kurallı etiket yanlış uygulanmışsa, yinelenen içerik kalır ve SERP’lerdeki sitenizi geçersiz kılar.

Önemli olan ne :

  • Canonical etiket kendini gösteriyor mu?
  • Canonical etiket, göreli bir URL değil, mutlak bir URL içeriyor mu?
  • URL başına yalnızca bir kurallı etiket mi uygulandı?
  • Kurallı etiket, noindex veya yönlendirme ile etiketlenmiş bir sayfaya işaret ediyor mu?

Sayfalandırma: Etiketler doğru bir şekilde uygulandı mı?

Sayfalama, Google’a bir dizi sayfanın izleneceğini söylemek için kullanılabilir. Google, bu serinin ilk sayfasına özellikle dikkat eder. Bunun için “rel = next” ve “rel = prev” HTML etiketleri kullanılır.

Önemli olan ne :

  • “Rel = prev” veya “rel = next”, noindex içeren bir sayfaya işaret ediyor mu?
  • Canonical etiket, sayfalama yaparken her zaman sayfanın kendisine yönlendiriyor mu?

site içi seo bağlantılar

Site Mimarisini ve İç Bağlantıları Optimize Edin

Web sayfası mimarisi ve iç bağlantılar, web sitenizin “kan dolaşımı” için önemlidir. Bu, link suyunun web sitesinde eşit olarak dağıtılmasını sağlar.

URL’imde kaç tane bağlantı olmalı?

Bir sayfada bulduğunuz daha fazla dahili bağlantı, tek bir bağlantının sayfanızdaki diğer URL’lere dağıtabileceği bağlantı gücü o kadar az olur. Ek olarak, bir sayfada çok sayıda dahili bağlantı, Googlebot’un sayfayı daha da derinlemesine taramasını sağlar ve tarama bütçesini daha hızlı bir şekilde kullanır.

Yatay ve dikey bağlantı yapısını kontrol edin

Bağlantı gücünün tüm web sitenizin dizinleri ve sayfalarında en iyi şekilde dağıtıldığından emin olmak için dahili bağlantılar, örneğin menülere veya içeriğe bağlı olarak sistematik olarak ayarlanmalıdır. Google için, bir alt sayfanın alaka düzeyi, olabildiğince çok sayıda iç bağlantının her zaman aynı bağlantı metnine başvurduğundan emin olunarak güçlendirilebilir.

Dikey bağlantı yapısı :

  • Ana sayfa tüm önemli kategori sayfalarına bağlı mı?
  • Ürün sayfalarından tematik olarak alakalı kategori sayfalarına bağlantılar var mı?

Yatay bağlantı yapısı :

  • Kategori sayfalarından diğer alakalı kategori sayfalarına bağlantılar var mı?
  • Ürün sayfalarından diğer tematik olarak uygun ürün sayfalarına bağlantılar var mı?

İç bağlantıyı altbilgi ve içerik olarak kontrol edin

Alt sayfalarınızı aynı bağlantı metnine bağlayarak, bu hedef sayfaların Google için alaka düzeyinin güçlendirildiğinden emin olursunuz. SEO denetiminizde, altbilgideki ve içerikteki iç bağlantıları kontrol etmelisiniz.

Önemli olan ne :

  • İçeriğindeki bağlantılar, diğer konu başlıklı alt sayfalara başvurur mu?
  • Aynı bağlantı metinleri her zaman aynı alt sayfalara dahili bağlantılar için kullanılıyor mu?
  • Alttaki metin metinleri doğru mu?
  • Anlamlı ve kullanıcı dostu navigasyon yerine daha büyük link blokları var mı?

Unutmamalısınız ki site için SEO denetimindeki en önemli şeylerden biri, bir web sitesinde neyin yanlış olduğunu bulmak değil, değiştirilmesi gereken şeylerin bir listesini bulmaktır. Bu da sitenin arama motorlarında daha iyi olmasını sağlar. Okuduğunuz için teşekkürler 🙂

SEO hakkında daha fazla bilgiye mi ihtiyacınız var? Önerdiğimiz içeriğe göz atmak için şimdi dijibon.com/teknik-seo-dizine-ekleme bağlantısını ziyaret edin.

Leave a Comment

Gelişmeleri Kaçırmayın!

Önemli gelişmelerden haberdar olmak için hemen kaydınızı yapın.