Teknik SEO: Tarama ve Dizine Ekleme İpuçları

Teknik SEO denetiminde web sitenizin Google tarafından sağlıklı biçimde taranıp dizine eklenmesi önemlidir. Güzel bir web sitesi oluşturabilir ve ilgi çekici ve yararlı içeriklerle doldurabilirsiniz, ancak sayfalar Google tarafından taranıp dizine eklenmediyse, hiç kimse SERP’lerde bulamaz.

Google gibi arama motorlarında, alan adları ve tek tek URL’ler hakkındaki bilgilerin saklandığı büyük bir dizin bulunur. Bir kullanıcı bir arama sorgusu yaptığında, arama motoru dizini sorguyla karşılaştırır. Algoritmalar, indeksli sayfaların kalitesini ve alaka düzeyini belirlemek için kullanılır. Arama sonuçları, algoritmik yargılara (sıralamalar) dayalı olarak önem sırasına göre sıralanmıştır.

Web sitenizin URL’lerini Google dizinine almak için Googlebot sayfanızı taramalıdır. Googlebot, sürekli olarak İnternet’i arayan bir bilgisayar programıdır (web tarayıcısı). Web tarayıcısı web sitelerini ziyaret eder ve bağlantıları / URL’leri izler. Bir URL tarandıktan sonra, Googlebot, sayfanın bir görüntüsü de dahil olmak üzere alakalı bilgileri Google dizininde saklar. Böylece sayfa resmi olarak “indekslenmiştir.”

Googlebot’un alan adınızdaki URL’leri taramak için sınırlı bir bütçesi vardır (tarama bütçesi). Buna göre, Googlebot, ziyareti sırasında tüm URL’lerinizi asla tarayamaz. Tarama bütçesinin ne kadar kullanılabilir olduğu, içeriğinizin güncelliği veya gelen bağlantıların sayısı gibi çeşitli faktörlere bağlıdır. Ancak, tarama bütçenizden en iyi şekilde yararlanmak için teknik SEO denetimi ile Googlebot’un birkaç kolay adımda taramayı daha kolay hale getirebilirsiniz.

Google ile Site Sorgusu

Bir “site sorgusu” yardımıyla, Google dizininde belirli bir URL’nin olup olmadığını kontrol edebilirsiniz. Bunu yapmak için, Google arama çubuğuna URL’yi girin ve önündeki “info:” veya “site:” yazın. Büyüteç’i tıkladığınızda, Google, URL’inizin dizine eklenip eklenmeyeceğini size gösterecektir.

İstenen URL dizine eklenmemişse, iç bağlantılarınızı kontrol edin. Sitenin URL’yle dahili bağlantılara sahip olduğundan emin olun, daha sonra URL’yi doğrudan Google dizinine gönderin. Bunu, Google Arama Konsolu’ndaki “Tarama” ve ardından “Google gibi Getir” seçeneğini tıklayarak yapabilirsiniz. URL’yi girip, ardından “Getir ve Oluştur” seçeneğini tıklayın.

Robots.txt dosyasını kontrol edin

Robots.txt, sitenizi taramadan önce Googlebot ve diğer botlar tarafından alınan küçük bir metin dosyasıdır. Robots.txt, belirli alanları hariç tutarken doğrudan taramayı kontrol etmenizi sağlayan botlara ilişkin talimatları içerir. Ancak, Googlebot’un içeriğinizi mümkün olan en iyi şekilde taraması için sitenizde mümkün olduğunca taramaya izin vermeniz önerilir.

Robots.txt Kontrol Denetim Listesi

  • Robots.txt dosyasının etki alanınızın kök dizininde olduğundan emin olun: exampledomain.com/robots.txt
  • Taranmaması gereken alanlar, “Disallow” işleviyle hariç tutulur. Bu nedenle, web siteniz için doğru olduğundan emin olmak veya dizine eklenmeyen sayfalar olmadığından emin olmak için izin verme talimatlarına iyi bakın.
  • Emin değilseniz, robots.txt herhangi bir kısıtlama içermemelidir:

User-agent: * Disallow: /

  • XML Site Haritanızın robots.txt dosyasında bir bağlantısı var mı?

Mevcut robots.txt dosyanızı kontrol etmek isterseniz, GSC’nin robots.txt-Tes-ter’i iyi bir seçimdir. Bunu “Tarama” bölümünde bulabilirsiniz.

teknik seo, site haritası

XML Site Haritasını Kontrol Edin

Bir XML Site Haritası, tüm web sitenizin mevcut URL’lerini, URL’ler, güncellemeler ve isteğe bağlı öncelikler hakkında bilgi içeren, makine tarafından okunabilir bir dosyayla bilgilendirir. Çoğu CMS platformunda bir XML Site Haritası oluşturmak mümkündür, ancak benzersiz bir tane oluşturmanıza yardımcı olacak özel araçlar da vardır. Dosya oluşturulduktan sonra, alanın kök dizininde ve Google Search Console’da saklanır. Google daha sonra verilere erişebilir ve gerektiğinde kontrol edebilir.

Site Haritası Kontrol Denetim Listesi:

  • XML site haritası dosyası doğru dizinde saklanıyor mu?
  • Dosya tüm URL’leri doğru biçimde içeriyor mu?
  • En önemli URL’lerinizin tümü dahil mi?
  • Dosya güncel mi?

XML Site Haritanızı Google Search Console ile kontrol edebilirsiniz. GSC, yalnızca site haritasının doğru şekilde çalışıp çalışmadığını göstermekle kalmaz, aynı zamanda site haritasındaki kullanılabilir ve dizine eklenmiş URL’lere de genel bir bakış sunar.

Ne yapabilirsin:

  • Site haritasındaki hatalar durumunda: Bir site haritası aracıyla hataları düzeltin, dosyayı güncelleyin ve tekrar yükleyin.
  • URL’ler eksikse: Site haritası aracınızın yapılandırmasını kontrol edin, eksik URL’leri ekleyin, ardından sunucunuzdaki dosyayı güncelleyin.
  • Site haritası mevcut değilse: Henüz bir site haritası oluşturmadıysanız ve bir site haritası yüklemediyseniz, Google için taramayı daha kolay hale getirdiğinden kesinlikle bunu yapmanız gerekir.

XML Site Haritası, içerdiği URL’lerin taranıp dizine eklendiğini garanti etmez. Projenizin bağlantısının boyutuna ve kapsamına bağlı olarak, tüm URL’lerin dizine eklenmesi birkaç ay sürebilir. Site haritası, Googlebot’a sitenizde hangi URL’lerin kullanılabildiğini bildirir. Robots.txt dosyasındaki ifadeler yalnızca belirli dizinlerin taranmasını engeller, ancak dizin oluşturma dosyaya girişi engellemez.

Google Analytics ile URL’leri kontrol edin

Web siteleriyle ilgili hatalar ve kullanılabilirlikle ilgili sorunlar kullanıcı davranışında göze çarpmaktadır. Kullanıcılarınızın web sitenizde nasıl gezineceğini kontrol etmek için, tek tek URL’leri Google Analytics ile yönetebilirsiniz. Bu, hemen çıkma oranları, sitenizde geçirilen ortalama süre ve site trafiği gibi merkezi etkileşim verilerini gösterir. Raporu şu bölümde bulabilirsiniz: “Davranış”> “Site içeriği”> “Tüm sayfalar”

Arama motorlarında kendi markanızı arayın

Google’ın sitenizi marka olarak ne kadar iyi tanıdığını görmek için, alan adını aramak için Google’ı kullanmalısınız. Ayrıca, sitenizle alakalı anahtar kelimeleri bulmak için markayı kullanın.

Denetim Kontrol Listesi:

  • Marka adınızı girdiğinizde ana sayfanız görüntülenirse, bu iyi bir işarettir.
  • Eşleşen alt sayfalar, kombinasyon markası + arama terimi için ilk konumda görüntülenirse, bu da iyidir.
  • “Marka” girilirken arama sonuçları farklıysa, bu, olası Google cezalarını veya içerik veya dizin oluşturmadaki hataları gösterebilir.

Sorun giderme:

  • Aynı içeriğin çeşitli URL’lerde bulunabileceği bir URL olan “cannibalization” var mı?
  • Ana sayfanız, “Ana”, “Başlangıç” veya “Ana Sayfa” düğmeleriyle sayfa çapında bağlantılı değil mi?
  • Bireysel alt sayfaların küçültülmesine neden olabilecek herhangi bir gelen, hatalı bağlantı var mı?

URL’lerimin Google önbelleği kaç yaşında?

Googlebot, günlük olarak birçok sayfayı tarayabilir ve dizine ekleyebilir, ancak internette birkaç milyardan fazla URL’yle indekslenmiş içeriğin her zaman güncel olmaması muhtemeldir. URL’leriniz en son ne zaman indekslendiğini basit bir yöntemle kontrol edebilirsiniz. Bunu yapmak için, önce istenen URL ile bir site sorgusu gerçekleştirin, ardından yeşil URL’nin sonundaki küçük yeşil üçgeni ve ardından “Önbellek” e tıklayın.

Önbellek çok eski ise ne yapmalı:

Önbellek tarihi çok eskiyse ve çok önemli bir alt sayfa, örneğin çevrimiçi mağazalarınız için arama sonuçlarında iyi sıralanan bir kategori sayfası, Google’ın sayfayı yeniden doğrudan taramasına izin vermeniz gerekir.

URL’yi doğrudan Google dizinine göndermek için GSC’yi kullanın. Örneğin, önemli içeriği değiştirdikten veya optimize ettikten sonra bunu yapabilirsiniz. Bunu, “Google ile Site Sorgusu” bölümünde nasıl çalıştığını zaten açıkladık.

teknik seo, mobil analiz

Mobil Uyumluluk Kontrolü: Mobil kullanıcılar siteme erişebilir mi?

Girişte, web sitenizin, kısıtlama olmaksızın akıllı telefonlar veya diğer mobil cihazlar aracılığıyla kolayca erişilebilir olmasının ne kadar önemli olduğunu belirttik, çünkü çevrimiçi kullanıcıların yüzde 50’sinden fazlası artık mobil durumda. Dolayısıyla, teknik SEO denetiminizin bir kısmı web sitenizin mobil uyumluluğunu kontrol etmeyi gerektirir.

Yine, Google ücretsiz bir araç sunuyor. “Mobil Uyumluluk Testi” ile, URL’nizin mobil cihazlar için optimize edilmiş olup olmadığını hızlı bir şekilde kontrol edebilirsiniz.

Web siteniz GSC’de kayıtlıysa, mobil uyumluluk hataları için mobil cihazlarda “Arama sorguları” > “Kullanılabilirlik” bölümündeki eski sürümü kontrol edebilirsiniz.

Sorun giderme:

  • Kullandığınız cihazın ekran boyutuna otomatik olarak uyum sağlayan duyarlı bir web tasarımı kullanın.
  • Yazı tiplerini veya düğme boyutlarını değiştirmeniz gerekip gerekmediğini kontrol edin.

Olası İndeksleme Sorunlarını Tanımlayın

İndeksleme ile ilgili sorunlar, Google dizinine giremeyen URL’lere yol açabilir ve bu nedenle SERP’lere göre sıralanamaz. Scripts veya hatalı linkler bu tür sorunlarda hayati bir rol oynayabilir.

JavaScript ve CSS’yi kontrol edin

Çok fazla JavaScript dosyası bir web sitesinin yapımını engelleyebilir. Bu durumda, Googlebot sayfayı tamamen tarayamaz ve dolayısıyla doğru şekilde dizine ekleyemez. Aynı şey, örneğin web sitesi oluşturulurken sorunlara yol açabilecek hatalı CSS dosyaları için de geçerlidir.

Yetim URL’leri bulun

Yetim sayfaları, iç bağlantılar aracılığıyla web sitesinin geri kalanına bağlanmaz ve tarayıcılar, bu URL’lere bunları indekslemek için erişemez. Bu tür “yetim sayfaları”, linkler veya navigasyon menüleri değiştirildiğinde bir web sitesine yapısal değişiklikler yapıldıktan sonra ortaya çıkar. Yetim sayfaları site haritasında bulunabilir, ancak Ryte Web Sitesi Success gibi özel bir yazılım olmadan, genellikle bulmak çok zordur.

Sorun giderme:

  • Tüm yetim URL’lerin bir listesini alın.
  • Sitenize bu sayfalara başvuran iç bağlantılar ekleyin.
  • İç bağlantılar ve menüleri hatalar için kontrol edin.
  • Bu sayfaları XML Site Haritasına ekleyin.

URL’leriniz Google SERP sıralamasının bir parçası olduğundan emin olmak için web siteniz Googlebot tarafından taranmalı ve dizine eklenmelidir. Googlebot’un URL’lerinizi kolayca tarayabilmesini ve dizine eklemesini sağlamak için elinizden gelen her şeyi yapmalısınız.

SEO ile ilgili daha fazla bilgi mi arıyorsunuz? Tavsiyemiz olan içeriği incelemek için hemen dijibon.com/seo-nedir bağlantısını ziyaret edin.

2 Comments

  1. Merhaba, teknik seo üzerine harika bir yazı olmuş, teşekkür ederim okuyanlar adına da 🙂

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir